School: Cnuicíní (roll number 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. (continued from previous page)
    sí chosamhail le bean asal. "Sonas" mar is í an bhó is ciúine atá againn, agus "Kerry" amr bó dubh beagh iseadh í, agus ta a h-adharcha ana dhíreach.
    'Sé an rud a cheanghlaimíd iad nále braighdheán. I rith an géimhridh bíonn leabadh mór tuighe gainimh fútha agus tugaimídh féar agus coirche le n-ithe dóíbh ach ní tugaimíd aon t-saghas le n-ithe dóibh san t-Samradh mar bíonn siad amuigh ar fúd na feirmhe.
    Tughthar a lán ainmneacha ar na capallaibh is ar na asalaibh, mar atá "Bess" is "Billy" ar an asal. "Bob" is Tommy is Nell ar an gcapall. 'Sé an t-ainm a gloadhaimíd ar an dtarbh ná "Paddy."
    Tá timcheall cuigh is trí ficeadh de cearcaibh againn agus nuair a bímíd ag tabhairt bíádh dóibh 'sé an rudh a glaoidhimíd ná "tiuch, tiuch tiuch." Iteann said prátaí is coirche agus níl ach trí nó ceithre cinn acu ag breith leo. 'Sé an t-ainm a glaoidhimíd ar na lachanaibh ná "Fínn, fínn, fínn." Dá mbéadh much óg breoidhthe séan leigheas a bíonn aca ná píosa an earbhaill do baint dhí. Dá mbéadh galar míoran ar caora do bainfaí na h-adharcha dí. Da mbéadh cos tinn ag aoinne 'sé an leigheas a
    Treasa Ní Suilleabháin
    Cahersiveen, Co. Kerry