School: Cnuicíní (roll number 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. Fé mar thar ochtmhogha blíana ó shoin do chaill long Seóíl a stiúir. Long shéolta a bíodh ann sa thráth san agus pé fada no gairidh a bhí sí amhlaidh. Do shéol gála isteach go bun na fothraigh í an aiche na Faille.
    Ar an dtaobh thíar theas de'n staisíun gan sreang í Oilean Dairbhre. Do bhí sí dhá caitheamh isteach ana cóngarach do'n bfaill;. Do bailigh sluagh daoine le céile Chuadar síos cómh fada is a bfeidir leó 'sa bhfaill. Do bhí na daoine 'sa tír ag bagart ar fhear fíonn ruadh do bhí ar bórdh luinge coimeadh amach. Do bhí duath aige sin agus idir gach aon dóitín, do bhuailfeadh poch ar an gcrann á d'iarraidh é a leagadh agus nuair a bfucheadh na daoine é do sheasóchádh sé suas agus d'ósclóchadh sé a dhá láimh amach a cuir in umhal dóibh ná raibh bríg, ná chómhairle, la Eirighe feinig chun an crainn do ghearradh, agus le na línn sin, do bhuailfeadh poch d'en luing in aghaidh na fhaille, ag déanamh smidiríns de'n long. Do bádadh go léir iad a bhí innte.
    Máire Ní Chonaill
    Domhnall O' Murchadha