Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na mbróg, bhí a leine ar oscailt aige ar a bhragaidh agus é ag obair. Do chonnaic sí an paiste beag. Thuit sí in grádh leis agus annsan do phós sí Eoghan Ruadh. Aon lá amháin bhí cogadh eatorra agus do thóg sé na crúidhte ó'n gcapall ag do chuir sé na crúidhthe go neamh ceart fén gcapall. Ar maidean do chuaidh an cailín amach sa stabla agus ní fhaca sí an capall isitg. Do chuaidh sí in ndiaidh Eoghain Ruaidh agus nuair a bhí sí ag dul níos sea bhí sí ag rádh léi féin go raibh sé fá draoidheacht mar do chonnaic sé an áit na raibh an capall ag siubhal ar an mbóthar. Do táinig sí abhaile agus d'fan sí ann in éinfeacht le na máthair agus bhí saoghal maith aca. Bhí sí sasta mar ceap sí ná raibh aon mhaiteas di bheith ar lorg Eoghain Ruaidh mar bhí sé fé draoidheacht. Aon lá amháin do bhí cailín leis agus bhí a
    Seán Ó Seaghdha
    Ristéard Ó Neachtain