Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Tá an Cé Bán ar bun Loch Carrthaighe in aice leis an Droichead Nuadh. Tá an ainm Cé Bán air mar bhí féar ban ag fás in aice leis. Tháinig na báid isteach ann fadó. Bhí áit i nGleanncárthaigh fadó ar an dtaobh thuas de'n loch agus bhí muc iarainn deanta
    ann. Bhí saghas innil ann cun an íarrainn a chur amach. Thógadar an iarann ar bádaibh síos an loch go Cé Bán. Ní raibh aon bothar go Cé Bán an uair sin ach portach agus thógadar amach an iarrain ar drom - asail go dtí an bothar a bhí ag dul go dtí Cill Áirne nó Cathair Saidhbhín. Bhí mugaí adhmaid agus rudaí eile de adhmad le deanamh ag na daoine sin chómh maith leis an iarrann. Paltúinig a 'eadh iad leis. Tá na piteanna iarainn fós in aice le Licín ar an dtaobh thuas de'n loch ach níl aon iarann le deanamh ann
    Criostóir Ó Conchúbhair
    Mícheal Ó Concúbhair