School: Gort Buidhe (roll number 14509)

Gortboy, Co. Kerry
Gilbert Mac Gearailt

1. (continued from previous page)
    Tá cuigeann sa bhaile againn. De giúis atá sí déanta. Do dhéin Muiris Ó Foghladha fad ó í. Tá Muiris fé an bhfód le fada (Beannacht Dé le na ainm) acht bíónn an chuigeann in úsáid againn sa bhaile gach seachtmhain.
    Na mná a deineann an chuigeann de gnáth. Caitheann síad tamall maith gá suadhadh san geimhreadh acht ní bhíonn siad comh fada in an samhradh. Má thagann stróínseár nó comharsan isteach an fhaid a bhíonn an chuigeann ar siubhal, is ceart dó greas a bhualadh ar an gcuigeann. Ní ceart spré theine do thóaint ar iasacht an fhaid a bhíónn an chuigeann ar siubhal.
    Deirtear go dtéígheann an t-im as an gcuigeann má siubhlann duine amach as an tig gan greas a bhualadh ar an gcuigeann, (-) Téigheann an t-im as an gcuigeann leis má thóann duine spré theine amach as an tig an fhaid a bhíonn an cuigeann ar siubhal (Nuair a bhíonn fir ag cur prátaí nó ag bainnt prátaí sa pháirc bíonn spré theine inaice an chlaidhe aca cun a bpíopaí do lasadh. Spárálann síad na lasáin).
    Cuirtear an t-uachtar aibidh ins an
    Siobhán Bean Mhic Gearailt