School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Bhí bean ann fadó agus bhí driofúr aici a cailleadh sa tig leithi féin.
    Ní raibh sí ach curtha lá nó dhó nuair a chonnaic an bhean arís í a' teacht an úrlár aníos chúicí agus ag imtheacht léithí amach an doras arís.
    Ní bhíodh aon lá ná go dtagadh sí mar sin.
    Cuaidh an bhean a triall ar an sagart agus d'innis sí an scéal do. Do thug an sagart buidéal d'uise coisreacain di, agus dúbhairt sé léithi fáinne a dhéanamh mor - dtimpeall uirthi nuair a chífeadh sí arís í. An lá na dhiaidh san tháinig sí isteach chúichí arís, agus do dhein an bhean fé mar adúbhairt an sagart léithi.
    Agus an dá luc' is bhí an fáinne criochnuithe ar an dtalamh aici, chuaidh sí an simné anáirde na bladhm teine
    Tomás Gruiméill