School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Gaibh fear anoir trí bág an Dainghin agus ní riaibh an fharraige acht ag dul go dtí na chromain. Thainig sé i dtír in Innis na Bró agus gaibh sé faill Árd anairde. Dhéin sé rian a chos san áit gur gaibh sé. Glaodhtar "Steipeanna an amadáin mhóir" ó shoin ar an áit.
  2. Bhí aodhaire bó amuigh ar an Dún aige taoiseach mór do mhuinntir Chuinn. Maidean breágh agus é ag aodhaireacht agus é na shean-duine; do ghaibh fear chuige . Gaisgiodhach agus claidheamh 'na láimh aige. D'fiarfuig sé do an bhfeacaidh sé aon stróinseir. Dúbhairt sé go bfeacaidh sé fear agus bean agus go nimthigheadar an fharraige siar. "Is fíor san" arsa an gaisgídheach. "Sin í mo bhean-sa". "Ní fheadar connaus a
    Pádraig Ó Ceárna