School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Sé Lord Cork an tighearna a tháinig ó Chorcaig. Tháinig sé annso isteach timcheall dachad bliadhan ó shoin. Ní hé féin a tháinig acht a chaptaén. Thóg sé ó mhuinntir an Oileáin gach naomhóg agus bád a bhí aca is thug leis iad.
    Do chuir Lord Cork amach baintearach as a tig thíos san Leitir Ubhach. Ní raibh sí ag díol aon chíosa mar bhí sí bocht. Ní raibh aon chlann aici. Ní raibh aici acht an taon bhó amháin. Do chaith sé amach ar an mbán í. Bhí sí annsan is n'feadar sí cá bhfanfadh sí. Leig cómharsa isteach í acht i lár na h-oidhche chuir Lord Cork agus an captain
    Eiblís Bean Uí Cheárna