Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Sé an file a bhí ar an mbaile seo ná Seán Ó Duinnléi. Do rugadh 7 tógadh san oileán é. Níl aon bhaoghal ná go raibh rud éigin ag baint leis. Níor bheir sé riamh ar leabhar ná ar pheann 7 níor labhair sé riamh focal Béarla. B'é an t-ionghantas ar fad an chuma a ciomádfhadh sé an fhileacht na cheann taréis iad a chumadh go dtí go minigheadh sé do duine éigin eile é. Bhíodh sé ag cáineadh nuair ba mhaith leis 7 nuair a bhíodh chúis aige chuige. Dheineadh sé daoine a mholadh go glaodh na gcoileach nuair a bhíodh cúis aige chuige chómh maith.
    Seo iad na rudaí a chúm sé:-
    "Leathadh cuilt nuadh an Oileáin", "Beaty Deas an Oileáin", "Caoineadh na Luasais", "Asal