Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Rith. Nuair a théigheadh muinntir an Oileáin ag triall ar ghabhair fiadainn agus siúbhal an domhain aca. Síos go traigh an ghrinn a bhailighidís iad i gcóir na Nodhlag chun iad a mharbhú. D'imthig caol-phoc mór láidir an daoí amach. D'imthig fear na dhiaidh agus bheir sé ar dhá cois deire air, rínncuas na rómhan suas. Sé an ainm a bhí air ná Tomás Ó Guithín.
    Gaeilge
  2. Bhí fear na cómhnuidhe thiar san gcam d'ár b'ainm Tomás Ó Criomhthain. Seo sgéal a bhí sé ag rádh le fear éigin. Do cailleadh buachaill óg in osbaidéal sa Daingean go raibh galar air nár b'fhéidir a leigheas slán beó mar h-innstear é, nár fhéad na dochtúirí a dhéanamh amach cad a bhí air. Do chuir a mhuinntir san reilig é