School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Bhí buachaill óg ón gceathramhain in aimsir i bparróiste an Fheirtéirig. Lá saoire a bheadh lá le Gobnait in Dúnchaoin. Do mhacnaimh sé do féin go cheart do féin é a déanamh san leis tuisg gur ó Dúnchaoin é. Chuir sé air suas a chuid eadaig láe saoire & thug sé suas an obair. D'imthig sé & nuair a bhí sé ceathramha mhíle slighe chun go raigheadh sé go Dúnchaoin ar an bpatrún, do mhachnamh sé do féin gur b'ait an rud a bhí sé ag déanamh ag cailleabhaint lá oibre mar gheall ar Dúnchaoin & a phátrúin.
    D'iompuig sé abhaile. Chaith sé do a chuid eadaig. Bheir sé air a chapall & siúd leis ag obair. Nuair a d'iúsig sé an mhaidean bhí ceann dá chosa nach mór caillte aige le pian & tinneas. Do lean an chos air & níor dhein sé lá oibre ón lá san go lá a