School: Cloone (B.) (roll number 15442)

Cloone, Co. Leitrim
Teachers:
T. Ó Móráin A. Ó Corraidhin

1. Bliadhan na bFranncaigh 1798
    Thainig na Franncaigh go dtí an bhaile beag seo ar an 7adh lá D'Foghmhara 1798. D'fhanadar annseo ar fead na h-oichde agús ar maidin lá ar na mbárach thugadar a n'aghaídthe ar Granárd ar bhealach dóib go Baile Athá Cliath act thainig Lake agus na saigdiúra dearga suas leo, ag "Baile na Muc" agus bhí cat eadorra agus bhí ag eirighe go geal leis na Franncachaib agus na "Cropaigh" go bhfaca siad "Cornbhalis" agus arm mór laidir leis - fiche míle fear - ag teact ó Longphort.
    Thugadar na Franncaigh suas annsin - agus theiteadar na "Cropaigh" trid na móinte agus iomda duine a marbuighead ag na "Yeos" ag dul abhaile doibh.
    Fuair Seán Leonard as Condae Muigheo bás ar Cnoc i- "Leganommer" i coca ferr (?) agus tugad abhaile é i lár na h-oicde. Fuair fear as an áit seo bás agus thug beirt inghean do abhaile e ar roth-bharra. - agus mar sin de.
    Bhí na Podastunaigh an Chinealta an t-amh sin, agus is iomda "Cropaigh" a bí i bhfolach aca.

A. Ó Corraidhin O.S.