School: Sean-Chill

Shankill West, Co. Galway
Riobárd Ó Conaill

1. (no title) (continued)

Bhí duine uasal darbh ainm Ó Ciardhubháin in a chomhnaidhe in aice le Ath Cinn agus bhí duine uasal eile darbh ainm De Búrcaigh in a chomhnaidhe in aice le Tuaim.

(continued from previous page)
    Thuirlingeadar agus chaith an Búrcach an sean chapall ar an toirt. D'iarr an bhean go cia an fath. D'freagair an fear nach n-dearna sé mar d'órduigh sé dúithe. Cheangal sé an srian den dhiallaidh agus dubhairt sé leis a mhnaoi iad a thabhairt abhaile ar a gualainn agus rinne sí sin.
    Ní raibh rompa ach suipéar suarach agus lá ar na bhárach thug a bhean faoi deara go raibh chuile short le n-ithe ag na searbhfhoghantaigh cé nach raibh aice féin ach biadh suarach. D'iarr sí ar a fear cia an fath leis sin. D'freagair an fear go raibh na searbhfhóghanta[igh] ag obair agus nach raibh sise na seisean ag déunamh tada. D'iarr sí ar a fear annsin dá oibreóchadh sí a bh-fuigheadh sí a togha bidh. Gheall an Búrcach d'ithe go bh-fhuigheadh gan amhras. Lá ar na bárach thosuigh sí ag obair agus bhí togha agus rogha bidh le fághail aice.
    Tar éis miosa chuaidh an bheirt ar chuairt tigh a h-athar. Bhí a triúr deirbhshiur agus a d-triúr fear ann rompa. D'iarr na fir den Bhúrcach cia mar eirigh leis smacht a chur ar a bhean. Dubhairt an Búrcach go raibh a bhean nios muinte anois ná aon bhean eile sa teach. Níor iontuigh na fir eile leis sin. Rinneadar geall céad punt leis. Cuireadh na mná i seomra fá leith ag imirt cártai. Bhí sé ar gach fear a glaodhach ar a bhean fhéin fá seach. Bhí leith sgéal ag an g-céad bhean gan teacht amach ar an b-poinnte boise. Bhí an leath sgéal ceúdhna ag an darra bhean agus ag an tríomhadh bhean. Ach nuair a ghlaodh an Búrcach
    AT0901: Taming of the Shrew
    R. O' Connell