Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Eas Bhréanáin.
    Ins an am a raibh an ruaig ag na Gaill ar na Catoilicigh bhí duine naomtha sa bpáirt seo den tír. Bí sé ag teact as an áit a dtugtar "Log na h-Altorach" go fóill [?] air agus chonnaic sé an t-arm Gallda ag teacht inadhiaidh. Ní raib fhios aige céard a dhéanfadh sé ach thosuigh sé ag guidhe Dé. Le preabadh na súile chonnaic sé fé ndeara an abha ag rith lenais. Bí an t-uisge ag leimrigh amach os cionn an gcloch. Isteach leis idir na clochaibh agus an uisge. D'fhan sé annsin ibfolach nó gur imthigh an t-arm as amharc Tháinig sé slán sabálta amac as an uisge. D'fhéach sé timcheall air agus bheannaigh sé an áit. Cé nac bhfuil go leor aird ar an áit