School: Cluain an Bhrúnaigh (roll number 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. Siad na h-ainmhithe atá againn ar an bhfeilm ná beithidhig, caoirigh, muca, gamhna, asal agus capall. Tá ba ag chuile duine go mór mór na daoine fán dtuaith. Ní thugann ainmneacha do na beithidhig acht amháin na ba. Siad na h-ainmeacha is mó a thuganns siad ortha ná 'Bob', 'an Bhó Dubh' is 'an Bhó Bhreac'. Sin é do réir a dathanna. Tugann siad 'Polly' agus Síle ortha freisin. Nuair a bhíonns fear ag tiomáint na ba deireann sé 'habha, habha', nó 'thoirt as sin', agus imtheochadh na beithidhig leo. Ní bhíonn aon ainmneacha ag na daoine ar na gamhna acht deireann siad 'suc, suc' ag glaodhach ortha.
    Bothán a tugtar ar theach na mbó. Cuirtear tuighe agus raithneach mar leabaidh faoí na beithidhig. Ceangluightear na ba agus na gamhna le slabhra is le rópa. 'Ceangal' a tugtar ar
    Sorcha Ní Shúilleabháin
    Mícheal Ó Súilleabháin