Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. Galway
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus annsin dfhiarr sé den clóca iad a thabhairt go dtí a leitheid seo go cnoc agus dheamhan a raibh sé sin ráidhte go raibh siad ann.
    Thosuigh ortha annsin ag piocadh na diamonds agus nuair a cheap sé go raibh a sháith acú, shuidh siad síos mar bhí an lá an bhreágh agus bhí an draoidheachta ag an cailleach sa mbaile agus chuir sí tuirseach agus codhladh air. Nuair a fuair an bainríoghan ina chodhladh é, thóg sí an clóca agus dfhág sí an fear annsin.
    Nuair a dhuisigh sé ní bhfuair sé an bainríoghan ná an clóca le na ais. Tá mé réidh anios [!] adeir sé seachas ariamh agus céard a dfeicfheadh sé ag tígheact aige acht triúr fathaighe. Luigh sé siar arís agus leig sé ar fhéin go raibh sé ina chodhladh.
    Nuair a tháinigh na triúr fáithghe dubhairt ceann acú go raibh an péiste is grádna a chonnaic sé ariamh annseo. "Marbhuigh é" dubhairt ceann acú. "Ná marbhuigh" ars an tríomhadh fathach tabhair seans dó. Ar an bpoinnte sin tháinigh sionáinn gaoithe agus chuir sé ar siubhal é agus níor stop sé aríamh go dtáinigh sé go h-Éirinn agus nuair a dísligh sé, bhí tart agus ocras air agus sé an áit a raibh sé istigh í bpáirc cabáiste agus bhí an ocras air agus an chéad greim a dith sé diompuigh sé isteach ina asal.
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Micheál Breathnac