School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (continued from previous page)
    Ins an droch-shaoghal nuair a gheobhadh daoine theidheadh na fir go dtí ceanntar nó tír go mbeadh obair le fághail acab, agus bhíodh siad ag cur airgid chuig na mná. Seo scéal faoi fhear den tsórt sin a chuaidh go Sasana ó'n áit seo tar éis pósta dhó.

D’imthigh sé nuair a bhí sé cúpla lá pósta is d’fhág a bhean léithe féin sa mbaile. Nuair a bhí sé scór is aon de bhliantaibh ag obair le mnaoi uasal i Sasana dubhairt sé leis an mhnaoi go mb'fhearr dhó dhul abhaile agus dubhairt sé léi cúpla cáca a dhéanamh dhó. Rinne sí amhlaidh. Ar maidin nuair a bhí an fear ag imtheacht thug an bhean trí cácaí dhó, dhá cheann le n-ithe ar a bhealach abhaile "agus ar t’anam ar sise “na bris an cáca sin nó beidh aithbhéala ort. Agus seo trí chomhairí maithe dhuit: a haon, ná déan aithgiorra san oidhche; a dó, ná fan oidhche i dteach a bhéas cailín óg pósta le sean-fhear agus a trí, ná déan gníomh san oíche a bhéas aithbhéala ort faoi san lá.”
    Leis sin d’imthigh an fear leis. Nuair a bhí sé tamall imthighthe tháinig fear suas leis. Bhíodar ag siubhal is ag caint go dtí go raibh sé in a dhubh-oidhche. Annsin diompuigh an fear a tháinig suas leis, le aithghiorra a déanamh trí choill agus bhí sé féin ar tí an rud chéadhna a dhéanamh nuair a chuimhne sé ar an chéad chomhairle a thug an bhean dhó, agus bhí áthas air gur chuimhne mar
      1. poetry
    AT0910B: The Servant's Good Counsels