Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Northampton, Co. Galway
Tomás Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach an rud atá id 'intinn." Nuair a bhreathnuigh an sagart thart ní raibh an sonnach ann níos mó. Bhí fhios ag an sagart go raibh sé ag déanamh peacaidh a bheith ag smaoineadh ar a leithead sin.
  2. PÁDRAIG Ó CONGAOILE (Gort a Buidhe, Cinn Mhara) a thug an t-eolas seo dhom.

1) Oidhche na Gaoithe Móire bhí lánamhain tar-éis pósadh i dteach agus bhí inghean aca. Bhí máthair an chailín ann freisin. Bhí an teach ar crith agus bhí sgannradh ar an sean-bhean agus chuaidh sí amach, í fhéin agus an leanbh, le fhághailt i sean-chabhail. Shuidheadar fútha ar chloich agus tháinig sionnáin agus leag sé an balla ortha. Marbhuigheadh an leanbh agus ghoineadh an sean-bhean.

2) Bhí fear i gCinn Mhara ag ceannacht fataí, dárbh ainm dó Seóigheach. An lá roimh Oidhche na Gaoithe Móire tháinig long le h-aghaidh na bhfataí. Nuair a bhí an bad lán leis na fataí bhí sé 'na oidhche. Rinne na daoine dearmad an long a cheangailt. Tháinig an stoirm uathbhásach agus thiomáin sé an bád tré cairrigreacha agus stróiceadh go mór é.
    Í nDún Guaire bhí bó bhainne i na seasamh in aice le balla agus thuit sreang telegrafa uirri agus marbhuigheadh í.
    An lá tar-éis Oidhche na Gaoithe Móire bhí fear
    1. processes and phenomena