Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    3. Réaltóga:- Nuair atá siad faoi scamaill comhartha báisteach í, agus nuair atá scamaill dearga san iarthar sa tráthnóna is droch aimsear é freisin.
    Na h-ainmhidhthe agus an Aimsir.
    1. Nuair a bhíonn druim an chait leis an teine comhartha le báistigh é. Nuair a bhíonn an cat ag sgríobhadh an teaghlach sin comhartha stoirme.
    2. Nuair a bhíonn an mada ag ithe féir comhartha báisteach í.
    3. Má tá an muc ag gnúsighil thar-éis a bhéile san oidhche comhartha stoirme í.
    4. Má bhíonn na caora in a seasamh in aice na ballaí comhartha stoirme í.
  2. (1) Loch Curra:-
    Bhí sean-scoil fáil ar thaobh na láimhe clí ag dul síos an bóthair go Cinn-Mhara. Scoil an Cheanntair a bhí mar ainm ar an scoil. Seán O'Laodhógan an t-ainm a bhí are an máighistir a bhí ag múnadh ins an scoil. Bhí sé 82 blian nuari a fuair sé bás. Thugaidís 2d dó gach luan mar páighe. Bhí sé an chrosta agus súgán a bhí aige leis na páistí a bhuail.
    (2) Scoil na bPiobaire:-
    Bhí an scoil fáil seo suidhte i nGort a'Buidhe. Sean O'Concubhair a bhí ag múnadh inntí. An foclóir a bhí aige tá sé ag a mhuinntir fós. Slinn a bhíos ag na páistí le scríobhadh, agus bhíodh leabhar litriú aca freisin. Pinghinn sa tseachtmhain a gheibheadh sé ó na páistí mar paighe.
    Scoil Cheathar Mhóir:- Liam O'Suilleabháin a bí ag múnadh inntí
        1. foirgnimh