Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. Naomh Pádraig ag Baisteadh Oisín
    B'é Oisín an ceann deireannach de na Fiannta in Éirinn. Bhí Pádraig ag iarraidh Oisín a bhaisteadh. "Cuimhnigh ar ubhall na h-aithne" arsa Pádraic. "Dá mbeadh fhios agam-sa" arsa Oisín "go raibh a leithead dúil in ubhla ag an Slánuightheóir chuirfinn múille agus lán cairt isteach go Flaitheas Dé Aige".
    N.B.
    Seo rud a bhíodh dá chleachtadh ag na sean-daoine fadó. Nuair ba mhaith leo nach mbeadh barra maith ag an gcomharsain chuir siad uibheacha a bhí faoi chirc (= gliogair) go doimhin sa gcrefóig san ngarrdha. Ní bheadh barra san ngarrdha sin an bhlian sin.
        2. naoimh