School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. Leipreacháin
    Mas fíor de na sean daonib, bhíodh go leor lepreacháin an le feicéal annseo is annsuid ar fud na tíre seo fado.
    Fearín beag íseadh an leipreachán agus sé an ceird a bhíos aige ag déanamh brógaí. Deirtear go mbíonn croca ór i bfalach aige in ait eicint. Seo sgeal a cuala me i dtaobh fear a rug an leipreachán úair amhaín.
    Bhí an fear seo ag taisteal aon trátnóna agus chonnaic sé an fearín sin faoi sgáth agus sgeirt gil. Níor leig sé uaidh é gur teasbáin sé an óir dó a raib an croca óír.
    Nuair a bhí an fear ag inntheacht bain an leipreachán gealladh de nach mbacfadh sé le ná phairc go deo. Annsin d'éirigh an fear an tsaibhir agus bhí sé le teach núa a tógáil.
    Seán de Búrca
    Dawros Upper, Co. Galway