School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. Na trí laetheannta í dtosach an Aibreán tugtar trí laetheannta na bó riabhaigh ortha. Seo é an fáth. Mí an-chruaidh ar na beithidhigh a bhíodh ins an Márta, fadó, mar bhíodh an fudair an-ghann an mhí sin. Ach bhí aon tsean-bhó amháin ann agus cheap sí go mbeadh sí í ndon cruadhtan an Mhárta a sheasamh. Cheap an Márta gurb é fhéin a ghnothóchadh. Annsin rinne siad geall lé chéile.
    " Anois " arsan sean-bó " Cuirfidh mé geall leat go mbeidh mé í ndon rith agus léimnigh nuair a thiocfas an t-Aibréan " " Fan ort a chailín " ar san Márta " Beidh sgéal eile agat geallaim-se dhuit " " Mháir an tsean-bó ar feadh an Mhárta agus annsin ceap sí go raibh an geall buaidhte aice, agus thoisigh sí ag tabhairt dhubhlán an Mhárta.
    Ach chuaidh an Márta
    Pádhraic Ó Coisdealbha