School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

tochailt.
    Bhí fhios ag an bhfear gurab'shin cleas a bhí ag an lioprachán lé n-a súilíbh a bhaint de ar an gcaoi go n-éalóchadh sé. Dá bhrígh sin d'orduigh sé do'n lioprachán toisigheadh ar an tochailt é fhéin, ach bhí a fhios ag an lioprachán nach raibh aon chroca ann agus dá bhrígh sin thoisigh sé ag rádh leis an bhfeilméar mara leigeadh sé saor é go n-íocfadh sé as.
    Dá bhrígh sin d'orduigh sé do'n lioprachán toisiughadh ar an tochailt é fhéin, ach bhí a fhios ag an lioprachán nach raibh aon chroca ann agus dá bhrígh sin thoisigh sé ag rádh leis an bhfeilméar mara leigeadh sé saor é go n-íocfadh sé as. Ach thug an fear abhaile leis é agus chuir sé í mbosca é agus chuir sé an glas air.
    Gach lá bhí an lioprachán ag rádh leis an bhfear dá dtugadh sé amach é go dtaisbeánadh sé an áit a raibh an
    Pádhraic Ó Coisdealbha
    Máire Ní Coisdealbha