Scoil: Clochar na Trocaire

Tuam, Co. Galway
an tSiúr M. Oilibhéir

Ar an leathanach seo

1. Fado nuáir a bhi daoíne ag posádh do bhí siad ag dhéanamh cléamhas ,seáchaine roimhe. Nuáir a bhí fhios ag fear go ráibh fear ag teastal san aon teach . Cuir sé fhios ar fear eile agus iarainne an fear sín lámh an bhéan ar son an cead fear ma ráibh sé sasta thosuigh siad ag dhéanamh an cleamhnac " femid". Do bhí bá agus airgid ag teastal ag an fear agus núair a bhi sé sasta do frair sé leat an (spi) 'spré' agus tar éis an cead blían fúair sé an leath eile. Ma fuair an bean bas san blían do thabháir an fear an airgid that náis go dthi a daoine.
    Ní posainn siad chor ar bhith ar son lá ach De luáin , Dairdaon i satháirn ach ní posann siadh sa mí bealtaine. Ba mhaith leis an fear piosa ór 'sobhran" a bheit aige chun a thabháir do bean agus ba mhait leis an bhéan nidh usaideach i gcoír an teach a fhagháil . Ba mhaíth leis an fear eadáigh aon fear eile a bheit aige bona no aon rud
    marsin. Ní racfáidh mathaír an bean go dthí an séipeal chor an bith sa lá posadh. Nuáir thaínig siad abhaile do bhí 'subhrac' ( punan thuighe) ag lasadh ag gach duine san bhaile . Nuair a thainig a mhátháir amach
      1. poetry
    Máire Nic Chráith