School: Eanach (An Mhainistir) (roll number 11675)

Annagh, Co. Galway
An Br. Mac Ualgairg

1. (continued from previous page)
    alán airgid ón a athair. Búal sé an bóthar roimh an sean fhear agus cuaidh sé in a mhullach [!] i gcoill a bhí ar thaobh an bhóthar. Núair a tháinic an sean fhear chómh fáda leis an gcoill rug an fear óg air agus dubhairt sé leis a chuid airgead a thabhairt do: N'íl aon airgead agam ach cúpla pinghinn ars an sean fhear. Tá go maith ars an fear óg. Annsin rug sé ar an sean fear agus mharbhuigh sé é. Tharraing sé isteach sa choill é agus cuir sé rannaigh ar a chorp.
    Núair a bhí an sean fhear ag fághail bháis labhair sé agus dúbhairt sé "d'innseochaidh na rannaigh seo faoi an rud atá tú tar éis a dhéanamh lá éicint sul a gheobhaidh tú báis." D'imtigh an fear óg go dtí Amerioca agus d'fhann sé ann ar feadh dhá scór blían. Annsin tháinic sé abhaile agus posadh é. Lá gaothmhar do beadh lá a posadh agus bhí é féin agus a bhean ag siubhal i n-aice an choill in a
    AT0780: The Singing Bone
    Bean Uí Mheachair