Scoil: Eanach (An Mhainistir) (uimhir rolla 11675)

Annagh, Co. Galway
An Br. Mac Ualgairg

1. Sgéalta.
    Cúpla lá ó shoin tháinic sean-fhear isteach sa scoil. D'inneas sé trí scéalta deasa dúinn. Seo é an céad scéal a innis sé dhúinn:- Bhí sean fhear ann uair amháin agus bíodh sé ag dul thart ag íarraidh deirce. Bhí sé i gcómhnuidhe ag tarraint ar teach feilméara. Bhí páisde beag sa teach sin agus bíodh an sean fhear ag bogadh an leanbh ins an gclíabháin gach lá.
    Dfhág an sean-fhear an baile in a dhíaidh tamaill agus níor tháinic sé ar ais go ceann na blíanta. Núair a d'fhill sé arís bhí an leanbh fásta súas in a fhéar [!] óg. Chodail an sean fhear i tighe an fhir óig oidhche amháin. Sul a ndeachaidh an sean fhear chun codhladh an oidhche sin d'íarr an fear óg air cá mbéadh sé ag dul an lá (lá) in a dhíaidh sin agus d'innis an sean fhear dhó.
    Déirigh an fear óg go moch an maidin in a dhíaidh agus goid sé
    AT0780: The Singing Bone