School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Tá ocht gceardhcha na san pharóiste. Seo na h-ainmneacha atá ar na gaibhne Seán Ó Beaglaoich, Séamus Mac Giolla Cearr, Pádraig Mac Giolla Cearr, Neddie Sheosaimh. Níl fhios agam na h-ainmneacha atá ar an chuid eile aca. Bhí athair Sheáin Úí Bheaglaoich ina ghabha. Tá bealach mór ag dul thart ag gach ceann aca.
    Tá ceann tuighe ar an chuid is mó aca. Tá an chuma chéadna ar an doras agus atá ar doras toighe. Níl acht teallach amháín ionnta. Tá na builig deanta de leathar agus de adhmad. Chá dearnadh ins an áit iad. Sé na h-úirlisí atá ag an gabha na casúr, órd, risp, bhís, agus tairngí.
    Chuireann an ghabha cruidhtheacha ar chapaill agus ar asail. Ní chuireann sé cruidhtheacha ar bhollógaí. Ní dheanann sé úirlisí féirme acht cóiruigheann sé úirlisí féirme. Ghnidheann na guibhne geaftaí agus crochan siad spealtracha agus gnídheann siad maidí briste.
    Séamus É. Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Donegal