School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    ar an Chréig-Áird agus i mBaile Úr i gcomhair staisiúin na Croise. Tá na clocha in a seasamh thart i bhfáinne ins an talamh.
    Deirtear na paidreacha ceudhna ag na clócha seo agus deirtear ag staisiúin na Cróise. Leigheasadh cupla duine ag tobar Duimhche Móire. Bíonn daoine ar a mbíonn piantaí ar lorg leighis ag na tobair seo.
    Ólann na daoine an t-uisge agus cuimileann siad dóbhtha féín é mar leighis. Bheireann siad cuid dé'n usige abhaile leó. Bheirean siad lan buideáil nó mar sin abhaile leó.
    Fágann siad cuid d'á gcuid éadaigh ag an tobhar i nDruim na Créige. Fágann daoine eile boin ag an tobar. Ceanglann siad an t-éadach do na tuir bheaga atá thart fá'n tobar agus fagann siad na boin ar charnán de chlocha atá os cionn an tobair.
    Níl iasc i dtobar ar bith aca. Thug duine cuid dé'n uisce abhaile leo le maistreadh a bhuaileadh acht dámbéadh siad a buialeadh ó shoin ní thiocfadh leó im ar bith a fhágháil ó'n bhainne.
    Níl crainn ar bith in aice an tobair acht tá cuid mhór tor thart fá'n tobar.
    Tomás Mac an t Saoir