School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    an mhadadh-ruadh. Bíonn sé in a chomhnaidhe in aiteacha uaigneacha cosamhail leis an mhadadh-ruadh. Ainmhidhe drochanta é.
    Tá cuid mhór easógaí ins an áit seo. Bíonn siad ina gcomhnaidhe i bpoill. Marbhuigheann siad coinínín agus luchógaí agus ólann siad a gcuid fola sin an rud a mbíonn siad beó air. Tá sé comh mór le luchóíg acht tá sé níos fuide agus ruball fada air agus ceann fíor bheag ar fad air.
    Tá cuid mhór dobhar-cho (?) ins na lochanna agus ins na h-aibhneacha thart fá´n áit seo. Madadh fada íseal atá sa dobhar-chú agus dath dubh atá ar an chuid is mó aca. Itheann siad iasg de gach chineál. Bíonn siad in a gcomhnaidhe faoi'n uisge an chuid is mó de'n ám.
    Ainmhidhe eile an Ghrainneóg-fhéir nach bhfuil dochar ar bith ann. Tá sé fá thuairm ar an mhéid céadhna le luchóig agus tá blaosg ar gach chionn aca agus deilg ins an bhlaosg agus tá nimh ionnta.
    Cumhdaigheann siad iad féín leis an blaosc nuair a tchídheann siad thú ag teacht. Tá sé measardha doiligh iad a mharbhughadh. Bíonn siad beó i bpoill ins na claidheacha agus itheann siad féar.
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Donegal