Scoil: Rathmullan (uimhir rolla 14224)

Rathmullan, Co. Donegal
M. Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Fá thuairim 1740 bhí sagart pároiste 'san áit seo ar bh'ainm dó Ó'h-Égartaigh. Thainig an t-easboc Ó'Gallchobhair go dtí n-a theach. Bhí an t-easboc ar lorg sagairt eile le é a stiúradh ar an bhealach cheart. Thainig sé ag tabhairt comhairle do shagart darbh ainm dó MacCamhail (d'fhág sé an Eaglais i ndiaidh sin)
    Nuair a tainig an t-easboc ag teach sagairt na paróiste bhí sé ag cuir faoi an oidhche sin.
    Fuair sé cuireadh tráthnóna chuig féasta ó bhodach na háíte - Albanach. Cailín gaedhealach a chuir an bodach chuige mar teactaire. Nuair a thug sí scéala chuige chuir an t-easbog céist uirri ar chóir dó dul chuig an fhéasta. "Má's maith leat a bheith beo ar maidin na gabh" ars' an cailin. D'innis an t-easboc caidé mar bhí do shagart na paróiste . Níor chuir an sagart suim ar bith 'sa' scéal agus d'iarr sé ar (mar comhairle) dul a luighe agus oidhche mhaith