Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá mé amuigh i lár an locha. Thug an fáthach iarraidh amach ‘n-a dhiaidh agus baitheadh é. Bhí mé fein sábhailte annsin.
    “Anois a Rí nach rabh mise comh ndeas do’n bhás leis an stócach seo?” le linn an chainnte bhí an bhánrioghan ag tabhairt éirtigh do’n sgeul. Sé an deireadh a bhí ar an sgeul go dteachaidh rí caoineadh. Chuir seo iongantas ar an rí agus d’fiosruigh dí caidé bhí oirthí. Is mise an páiste sin a sábhail an Gaduidhe Dubh agus mar gcreidigh tú mé amharc ar mo mhéir bhig. Ma’s mar sin atá arsa’n rí, “bheárfaidh mise ceathramha anama daobhtha agus bheárfaidh mé an t-each. Nuair a chualaidh siad seo, phreab siad le lúthgháir agus rinne siad réidh le h-imtheacht. D’fág siad slán ag an Rí agus an bhánrioghan agus phill abhaile.
    Nuair a tháinig siad ar amharc an toighe, bhí an leas-mhathair mar d’fág siad í, ach nuair a chonnaic rí an t-each leo, thuit rí anuas agus marbhádh í. Gleásadh féarta mór do na buachaillí annsin
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Pádruig Mac g Ceannfaele