School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Bhí triúr cailleach na gcomhnuidhe síos ag an fhairrge i áit darbh ainm teach na mná mire.
    Ní raibh morán toighthe ann seo 'san am cupla teach ar an bhun beag agus ceann eile i mhachaire an gath[?]
    Ba ghnáthach leo dul ar cuairt chuig a chéile. Caithfeadh siad dul i na fhairrge no bhí léir coillte ag fás 'san áit agus rachadh siad seachran. Bhí eagla mhór ar a daoine roimhe na cailleacha. Bhí beirt fhear na gcomhnuidhe ar an bhun beag agus bhí cailín fostadh aca. Lá amháin bhí sí ag dul fa choinne bainne agus le[an] bean de na cailleacha í. Fuair sí greim uirrí agus mharbh sí í. Lá thar na sgaoil fear an chailleach. Bhi eagla ar na cailleacha go scaoilfeadh sé iad [?] agus d'imrigh[?] siad go cloich cionn faoilidh. Tá áit agus machaire an cloch[?] a bhfuil an bhearna buidhe uirrí sin an áit a bhfuair an cailleach greim an ghairsing.
    Máire Ní Ghiolla Bhríghde
    Ard na gCeapairí, Co. Donegal