Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. An riogh agus a nighina.
    Bhí riogh ann fad ó shoin, agus bhí triúr nighín aige. Ní rabh toighthe ar comhair caislean an riogh, agus bhí siad ag gabhail a phósaidh, agus cha rabh dol acu fear a bith a fhaghail.
    Maidín amháin dubhairt an nigín a ba shine le na h-athair go rabh sí ag imtheacht a phosaidh, thug a h-atháir cead duithe sin a dhéanamh.
    Maidín lá ar na bhárach o’ imthigh sí go dtí áith eile. Thuit an oidhche uirthi nuair a bhí sí istoigh i gcolleadh, agus gan teach ar bhith ina comhair, sa deireadh (tainig) chonnaic sí solus beag i bhfad uaite, tharraing sí ar an teach agus nuair a tháinig sí fhad leis, chonnaic sí gur bé teach beag a bhí ann. D’fosgail sí an doras agus cuaidh sí isteach, chonnaic sí bean ina suidhe ins an cóirneal
    Ánna Nic Giolla Bháin
    Brighid Ní Dubhgháin