Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. “Dóchas na Caillighe”
    Bhí cailín óg in a comhnuidhe san áit seo fad ó shoin, agus bhí sí na cailín iongantach craibhtheach. Deireann na sean daoine i gcomhnuidhe duine óg craibhtheach adhbhar sean diabhail agus bfíor daobhtha.
    Do réir mar bhí sí ag éirighe aosta bhí sí ag éirighe cianach conafach, acht níor truaighe ‘duine ar bith ach an fear a rabh a shaoghal lé caitheamh aige léithí. Fá dheiread bhuail broidh theacht í agus bhéigean díthe a leabaigh a ghlacadh.
    Rinne a fear a dhicheall léití, d’fiach sé achán leigheas dar gcualaidh sé ariamh léití. Chaith sé a [saidhláreas]? uilig lé dochtairí acht ní rabh gar ann.
    Oidhche amháin tháinig fear bocht go dtí a dhorais ag iarraigh lóistín. Dubhairt fear an toighe go bhfuigheadh sé sin agus fáilte dó
    Máighreadh Ní Bhaoighill
    Niall Ó Baoighill