School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

1. Bhí fear in a chomhnuidhe ar a Chruit dar b'ainm Niall Bhrighde. O'Baoighill an sloinneadh a bhí air.
    Bhí capall aige agus ní rabh capall ar bith ins na trí paróiste ionchurtha leithe le gaisteacht. Bhí Niall in a seanduine san am acht b'eisean a bhíodh i gcomhnuidhe ag marcuidheacht uirthí ins na rasaí. Bhí sí iongantach críona agus nuair a leigidhena capaill ar shiubhal ins an rása ní rabh feidhm ag Niall lámh a leagaint ar an srian. Shílfea go rabh fhios aicí caide bhí le deánamh aicí agus ní racadh sí orlach ó'n cúrsa a bhí leagtha amach ar thráigh na Cruite. Bhí eolas mhaith aice ar an chursa ceadna no is iomdha rasa a bhain sí air. Bhain sí rasaí i n-áiteacha eile frínd an chonndae fosta i "bFalcarrach" agus ins na Cealla Beaga agus b'fheidir nach rabh an darna capall sa chonndae san am a bhuailfeadh í ins an rása. Deirtear ar scor ar bith nach rabh capall thart annseo o shoin a rabh leath go gasta leithí.
    An "Fire Fly" an t-ainm a bhí uirthí. Deirtear nuair a bhíodh Niall ag teacht
    Pádraig O Domhnaill