School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

San blian 1856 bhí muinntir sa Uaigh ag teacht amach go Ceanncasloch le dhul chun Aifreann.

'San bliain 1856 bhí muinntir sa Uaigh ag teacht amach go Ceanncasloch le dhul chun aifreann. Nuair a bhí siad ag teacht anuas an tráigh chonnaic siad líne mór fada de na daoine beaga trasna an tráigh agus ní léighfidh siad iad thart. Shuidh an beirt dream acu síos ar an traigh agus thoisigh siad ag cainnt. Indiaidh tamall beag chuaidh siad isteach ins na cealpeacha fa choinne tae. Nuair a bhí an tae ólta acu thoisigh muinntir Uaighe a smaointiú ar an aifreann, dubhairt na daoine beaga gur chuladh siadsian nach rabh aifreann ar bith ann. Indiaidh an tae a bhéith ólta fuair na daoine beaga laithróid agus thóisigh siadsan agus muinntir as Uaigh a súgradh. Nuair a bhí an cl=uiche thart bhain muinntir Uaighe agus ag an am céadna chonnaic siad na daoine a bhí ag an aifreann
    Bríghid Ní Laodhóg
    Cionn Caslach, Co. Donegal