Scoil: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. An Caiseal
    Ar an taoibh siar de Chill Chartha tá'n Caiseal agus ar an teorainn leis. Níl baile ins an pharróiste comh Gaedhealach leis an Chaiseal. Choinnigh muinntir an bhaile seo greim ar shean nósanna agus tréartha na nGaedeal nuair a bhí siad ag sleamhnughadh ar siubhal o móran de na bailtibh eile.
    Níl ar an bhaile anois ach deich dteaglaigh, bhíodh suas le scór ann leith-chéad bliadhain ó shoin. Tá 'n Gaedilg go tréan annseo go fóill, ach d'imigh na scéalta, na hamhrain, an greann agus neart eile leis an tsean-bhunadh.
    Ar iasgaireacht baineann muinntir an bhaile sligh'e beathadh amach mar rinne a mbunadh a thainig rompa le na ciontaibh. Ní fiú gabhaltas a thabhairt ar an spleotan bheag talaimh a bheir préatac agus coirce daobhtha agus tá na spleotain seo féin comh croctha ar mhalaidh an chnuic go b'fuil sé maslach ag duine siubhal orthú ní amhain obair a dhéanadh orthú. Is iomdha deor alluis a thuit ar an talamh ceadna agus is iomdha cnead a baineadh amach as cliabhracha na daoine bochta a thug iarraidh an talamh a leasughadh le leas fairrge a b'éigin daobhtha iomchar ar a ndromanna ó'n tráigh suas araghaidh an chnuic.
    Thainic sé ar na mnáibh an chuid is mó de'n obair seo a dhéanadh na bhíodh na fir i gcomhnaidhe