Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'réir an sgéal seo. sé an breitheamhna[s] aithrighe a cuireadh ar Chonall tar éis marbhadh a athara dó a ghabháil isteach ar an oileán adaidh agus fanacht ann go dtiocfhadh éan agus go ndéanfhadh sí a nead ar a bhois, agus go dtabharfhadh sí na h-éanacha beaga amach.
    Rinne Conall sin, cé nach raibh súil aige go dtiocfhad sé amach a choidhche. Ní raibh fasgadh ar bith ar an oileán, is an chéad oidhche a rabh Conall air, luigh sé síos faoi'n spéir, is chuir Dia trom-shuan air. Shíl éanacha an aer gur duine marbh a bhí ann, agus tháinig ceann acu, agus rinne sí a nead in a bhois. Níor mhusgail Conall go dtí go dtáinig na h-éanacha beaga amach agus iad réidh le ghabáil ar eiteóig. Annsin mhusgail Conall agus fuair sé an nead folamh in a bhois agu[s]
    Bríghid Nic Niallghuis
    Abhainn tSeiscinne, Co. Donegal