School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

an brionglóid a bhí aca.
    Sa deireadh tháinig an t-am leis an t-Eireannach a bhrionglóid a innse, agus dubhairt sé, “Bhí mé ag brionglóidigh go dtáinig ocras orm agus d’éirigh mé agus d’ith mé an builbín”.
  2. Bhí fear bocht ann aon uair amháin agus ní rabh aige ac bó amháin. Lá amháin thug sé an bó go dtí an t-aonach. Tháinig (ceannuigh) ceannachóir thart agus cheannuigh sé í ar deich bpunta, agus d’iarr sé ar an fhear í a coimhead go dtiocfadh sé arais.
    Ní rabh sé i bhfad go dtáinig ceannachóir eile agus cheannuigh sé an bó ar deich bpunta. D’imthigh sé agus d’iarr sé ar an fear í a choimhead dó ar feadh tamaill. Caidé tháinig annsin ach fear eile agus cheannuigh sé an bó ar deich bpunta. D’imthigh seisean fósta ag faghail an fear in a dhiaidh ag coimhead í.
    Chuaidh an triúir aca isteach ins an teach tabhairne céadna, agus nuair a tháinig siad amach bhí an uile dhuine aca ag iarraidh an bhó a fhaghail agus sa deireadh thoisigh siad ag troid. Nuair a bhí siad ag troid d’imthigh an fear abhaile agus an bó agus an t-airgead leis.
    Bhí siad ag gabháil a thabhairt as cór na cuairte é agus chuaidh sé chuig dligheadóir agus d’iarr sé air caidé a dheánfadh sé.
    AT1585: The Lawyer's Mad Client
    Séamus Ó Ceallacháin