School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    Nuair a tháinig an t-sagairt isteach san tseomra, labhair sé i laidean, agus d’fhreagar Domhnall é ins an teangaidh ceadhna. Annsin dubhairt an t-sagairt leis an Mhinistéir an t-airgead a thabairt de’n ghasúr nó muna dtabharfadh go dtabharfadh an rud seo trioblóid dó rith a shaoghail. Annsin thiomain an tsagairt an bheathach amach as an teach agus chuaidh Domhnall abhaile, agus fuair an gasúr an t-airgead.
  2. Na trí comhairleacha.
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé pósta amuigh fa na sléibhte. Bhí mac amháin aige, agus ní rabh sé ach óg. Lá amháin smaointigh an fear go rachadh sé ar shiubhal go dtí an Lagán nó bhí morán oibre ag gabhail ar aghaidh ann. D’imthigh sé leis an lá thar na bharach agus níorbh fhada gur bhain sé an Lagán amach. Bhí sé ar aimsir ag fear annsin agus chuireadh sé a phaíre abhaile dhá uair gach bliadhain chuig a bhean.
    Nuair a bhí sé ar siubhal bliadhain agus fiche bhí sé le teacht abhaile. Dubhairt a mhaighistir leis go dtabharfadh sé páire na bliadhna dó nuair a bheadh sé ag gabhail abhaile. Bhí go maith agus ní rabh go h-olc, an lá roimh an lá a d’fhág sé d’iarr a mhaighistir ar a bhean dhá thuirtín a dheánamh ceann beag agus ceann mór agus páire an fhir a bhí ag obair dó a chuir isteach ins an cheann mhór. Rinne sise iad agus chuir an phaíre asteach
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Máire B. Nic Cuinneagain