Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an aonaigh, bhí siad seo bhí sa gcuairt ag dul amach leis an aonaigh. Chuile fhear aca nuair bhí sé ag dul amach béal an dorais thum sé a mhéar í nuisge a bhí i gcloic agus chuimil siad dreasnuigh na súile é. Rinne fear na bó an rud céadhna acht níor chur sé acht ar leath shúil é. Bhí go maith cuaidh sé an aonaigh agus chonnaic sé a gheite a dfágh an chuairt ag díol is ag ceannacht ar an aonach. Níor dhíol seisean an bhó char at bith bhí sí ar ais leis arais. Casadh leis an fear céadhna is a casadh lies an oidhche roimhe ar an mbóthar. Níor dhíol tú an bhí feicim ar seisean go díamhain níor dhíol. Bhí an aonach trí na chéile ag do mhuinntir seo. A bhfaca tú einne aca ann chonnaic mé chuile dhuine aca ann ag díol is ag ceannacht. Agus cé an chaoí a bhfacha tusa iad. Chonnaic, me iad leis an tsúil ar cur me uisge na cloice uirrú. Ní fheicidh tú einne aca araist ar seisean agus suibhail sé síor aige, agus dfág sé a lámh ar a shúil agus rinne sé chómh dall le gandal é. Agus sin é an
    Síghle Ní Chearbhalláin
    Micíl Uí Charraic