Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair atá beirt ag dul ag pósadh caithfhidh an cailín rud eicint sean a bheith uirrthí agus rud eicint úr, rud eicint ar iasacht agus rud eicint gorm ionnus go mbéadh an t-ádh uirrthí an cuid eile dá saoghal.
    Nuair atá bean ag deanamh maistreadh cuireann cuid aca sméartheóga faoi'n gcuinnóg ionnus go mbéadh go leór im aicí.
    Nuair atá fear ag dul chuig an aonach, agus má chasann bean le gruaig dearg leis, an chéad rud ar maidin, creideann sé go mbéidh an míádh air an lá sin ag an aonach.
    Ní ceart páistí óga a leigint amach thar éis dorchadas na h-oidhche gan sméarthóg a chuir leóbhtha mar thuibharthú na síafeóga leóbhtha iad.
    An chéad uair a chóreas tú clíamhán deirtear gur ceart sop a lasadh, agus comhartha na croise a chuir taobh istigh ar an gcléamhán ionnus go mbéadh an
    Áine Ní Eifrín
    Tomás Ó hEifrín