School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (continued from previous page)
    hatai cochain ortha. Bíonn fear amháin in a chaptain agus caitfidh na fir eile rud ar bith a orduigheann sé a dhéanamh. Bíonn bata i lámh gach duine aca. Deanann siad damhsa agus amhrán agus olann siad gach a bhfhághann siad. Bíonn fáilte an domhain rompa nuair a tagann siad isteach. Tig leobhta rud ar bith a dhéanamh. Ní itheann siad tada ar eagla go n-aitneochadh muinntir an tíghe iad.
    Caiteann an cailin atá fágtha sa dtígh an tlu in dhiaidh luct an posuidhthe nuair a théigeann siad go dtí an seipéal. Ceanghuiltear sean bhróg den cárr sul a teigeann an beirt to dtí an seipéal. Má théigeann an bhean nuadh posta isteach i dteach a athair roimh a fear béidh lámh an uachtar acu air.
    Ní thig leis an mhnaoi dul go teach a athair go ceann míosa. An cuairt sin, sin cuairt míosa