School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Do réir na sgéalta a bhfuair mé ó mo mháthair tá pota oir cuirthe in aice le Cill tSaine agus ar do láimh clé ag dul go dti Gaoth Sáile. Bhí brionghloid ag fear trí uaire go bhfuair sé an tairgead ar an droichead agus thug sé fear eile leis agus chuaidh siad go dtí an droichead. Bhí poll ann agus bhí sé dorca. Dfan siad annsin go ceann deic moiméad. Chonnaic siad solus agus cuiread faitchios ortha. Ní raibh siad indon corr as an áit in a raibh siad. Chonnaic an t-óir agus crom siad síos agus d'atrugadh an ór agus in ionad oir bhí mada mór ann. Chuaidh
    Pádraig Mac Cosgair
    Gaoth Sáile, Co. Mayo