Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar maidin lá thar na bhárach nuair a d’éirigh an sean bhean bhi iongnadh uirthí nuair a deharc sí amach an fhuinneóg mar ceard d’fheicseadh sí acht crainn árda ag fáß san áit a caitheadh an póir. Bhi síad chomh h-árd sin nár b’fhéidir a mbarr d’fheiceál. Dhúisigh sí an searóg agus dubairt leis go raibh crainn árda ag fáß taobh amuich dehn fhuinneóig.
    Chuaidh sé amach agus toisigh ag strapadóireacht suas ar na crainnuth. Chuaidh sé suas, suas go dtainic sé chomh fada le teach ina raibh bean agus fathach. Bhi an bhean isitgh roimhe nuair a chuaidh sé isteach agus bhi an fathach imthigthe ar a chuairt.
    Niorbh fhada gur chualadh síad ag tigeacht é agus chuir an bhean an buachaill ogh síar faoi thoín oighinn. Bhi igcoirnéal na cistinneach.
    Maighréad Ní Dhochartaigh
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo