Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

Ar an leathanach seo

1. Rinne muinntir an bhaile seo Poball fad' ó, agus sé an áit a ndearnaidh siad é thíos ins an Dumhaigh le fasgadh a choinneál dó.
    An lá seo nuair a bhí an sagart ag léigheamh aifrinn agus daoine an bhaile cruinnigh isteach chonaic na daoine an capall bán ag teacht aniar an tráigh agus fear ag marcuigheacht air agus an capall 'glan' cos' i n-áirde.
    Bhí iongantas mór ar an daoine nuair a chonaic siad sin, agus chuaidh siad amach, agus nuair chonaic an sagart sin chuaidh sé fhéin amach, ach ní raibh ann ach go raibh sé taobh amuigh de'n doras (nuair) nó gur imthigh an ceann de'n phoball agus scéith na ballaí isteach chun a chéile.
    Mártán Ó Garbháin