Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

Sé tá le feiceáil ins an bpictiúir seo thuas ná an méid atá fágtha de'n 'Chillín'.

(Photo - Stone Pile -remains of old graveyard in the sands at Dubhloch)

'Sé tá le feiceáil ins an pictiúr seo thuas ná an méid atá fágtha de'n "Chillín" - sean-roilig a bhí inaice le Baile Dubhloch fadó. Tá sé suidhte ins na duimhce atá le h-ais an pháirt sin de'n bhaile go dtugann siad "Bailliúr" air faoó láthair. (Bailliúr = Baile Úr)
    Tá áit eile ann agus tugann siad "Sean-Bhaile" air mar is ann a bhí na tighthe i dtosach. Annsin nuair a d'fhág na daoine an áit sin agus thóg siad na tighthe nuadh seo, thug siad "An Baile Úr" ar an áit nuadh.
    Níl le feiceáil ins an gCillín anois ach carnán cloch, agus gainnimh thart ortha. Ta roinnt cnámh le feiceáil caithte thimcheall, ach níl puinn aca ann anois. Is ann a cuirtí gach duine a cailleadh i nDubhloch, aimsear a Ghorta ( ie. (?) blian