Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Bheul," ar seisean, "sé an méid a thig liom a dhéanamh anois - má gheallann tú a páiste a thabhairt dom bhéarfai' mé a saicriméid di."
    "Maith go leór," arsan fear
    Nuair a rugadh an páiste annsin, baisteadh é agus thóig a' sagart i lámh é. Fuair sé eideas mhaith annsin, agus nuair a bhí sé i n-am cuireadh 'un choláist' é, agus rinneadh sagart de. Ní raibh sé ach tamaill geárr sa mbaile nuair 's nách raibh aon Lyons i 'nDuí Stiúrhad' nách raibh tionntuighthe in a Chaitliceach aige.
  2. An t-Athair Ó Donnchadha.
    Bhí sagart i nDubhloch aon am amháin ar a dtugaid siad an t-Athair Ó Donnchadha. Bhí sé sa bhaile ar a laethe saoire. Theastuig uaidh dul siar go 'Duí Stiúrhad' i mbád. Na báid a bhí ar an mbaile shíl siad nách raibh siad sáitheach glan leis a sagart a thabhairt ann. Do chuaidh dritheár a tsagairt .i. Mártan Ó Donnchadha go dtí oifigeach na g coast guards go n-iarrfai' sé iasacht an ghalley air. Nuair a chualaidh an t-oifigeach gur le h-aghaidh an tsagairt an
    Liam Ó Raghallaigh
    Dumha Locha, Co. Mayo