School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. An Ciste Óir
    Fadó shoin bhí fear in a comhnaidhe i gCeathramh na gCloch dar bhainm Miceál Ó Conghaile. Rud ar bith a ndéanamh sé brionglóid faoi do creideamh sé é.
    Oidhche amháin rinne sé briongloid go raibh ciste óir in a luighe faoi carragán i bFaillin na Cruithneacht i nGleann i Gad.
    Níor innis sé do dhuine ar bith é go bfeiceadh se a ndeanfhaidh sé briongloid faoi an dara h-oidhche. Bhí go maith agus ní raibh go dona, chuaidh sé a codhladh an dara h-oidhche agus rinne se brionglóid faoi, agus leis an sgéal a giorradh rinne sé brionglóid faoi an triomhadh oidhche. An maidin lá ar na bhárach dinnis sé dá driothair é agus dubhairt an driotháir leis féin go mbeadh se aige roimhe.
    An lá in a dhiadh dimthigh sé go dtí an áit agus shairigh air é a fhaghail agus thainig sé abhaile go brónach. Dimthigh Micheál annsin agus thug sé spád agus sluasad leis. Sroith sé an áit agus thosuigh dá cartú agus buail sé an spád ar rud mor agus sgannruigh. Níor stop se don cartú go ndeachaidh sé sios chomh doimhean agus go raibh a áirde féin sa bpoill. Acht céard a bhí thart ar an gciste acht péiste mhór agus rinne sé dhá leith dí leis an spád. Fuair sé an ciste annsin agus chuaidh sé abhaile
    Eiblín Ni Corduibh
    Mícheál O Baogláin