School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. (continued from previous page)
    sé an tór i bfolach sa mbarra in Iorruis agus chuir. D’inis sé dá chuid náimhde go raibh an tór ann agus dubhairt sé leo da mba mhian leo ór agus airgead a bheith acu go raibh neart de le fághail acu sa mbarra. Dubhairt sé nach dtiocfadh leo é fhághail gan snámh chuige.
    Is iomdha duine a chuaidh ag snámh chuige agus níor éirigh le dhuine díobh teacht as ariamh acht fear amháin agus dob é an sgéal dinnis an fear sin ná nuair a chuaidh sé ag snámh go bhfaca sé pota mór óir acht go raibh péiste chomh mór le tarbh ghá fhaire. Is amhlaidh annsin gur shluig an péiste ‘chuile námhad a bhí ag Brian.
  2. Seán agus an Ciste Óir
    Bhí Rí fadó shoin ann darbh ainm Bruadar agus pósadh é. I ndiaidh tamall rugadh mac óg dó agus do bé an tainm a bhí air ná Seán. Acht fuair a mháthair bás agus phós an Rí an dara bean agus bhí beirt mhac aicesan.
    Sul a bhfuair máthair Sheain bás chuaidh sí chuig sean-dall-glic agus dubhairt leis draoidheacht a chur ar an Rí dá ndeanfadh sé aon rud mí-cheart ar an
    AT0329: Hiding from the Devil
    Caitlín Ni Graith